March 21, 2023

Alles over vitamine D

In deze blog legt onze coach Tim Mosselveld jou alles uit over vitamine D wat jij moet weten.

Alles over vitamine D!


Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die zorgt voor de opname van calcium en fosfor in je lichaam. Dit is belangrijk voor het behoudt van sterke botten en tanden, maar vitamine D heeft ook een belangrijke functie bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar sommige groepen hebben er meer van nodig dan anderen.

 

Waar is vitamine D allemaal goed voor?

- Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen.

- Je krijgt er stevige botten en tanden van.

- Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.

- Het speelt een grote rol in het stand houden van een goede spierfunctie.

- Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. 

 

Hoe krijg je genoeg vitamine D binnen?

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het advies is om in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Wanneer een groter deel van het lichaam wordt blootgesteld, volstaat kortere tijd. Je lichaam maakt dan vitamine D aan en legt een voorraad aan. In de wintermaanden staat in de Nederland de zon te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan de voorraad die je hebt aangelegd. 

 

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 jaar moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.  

 

Wat zijn de gevolgen voor teveel vitamine D?

Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementair gebruik. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. 


Dit kan leiden tot schade aan de nieren. Met een normaal voedingspatroon en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook lange blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.