February 1, 2023

Cardio in de basis

Om te beginnen watis cardio eigenlijk?

 

Cardio is een vorm van sport waarbij je je richt op het trainen van je hart- en vaatstelsel.Door te fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen, schaatsen en tal van andere activiteiten ontwikkel je een goede cardiovasculaire werking en bloedsomloop.Die twee zorgen voor de toe- of afname van het aantal hartslagen en het stijgen of dalen van je bloeddruk.

 

Heb je cardio eigenlijk wel nodig?

Je kan cardio om veel verschillende reden uitvoeren maar voor vele is het hoofddoel vetverlies. Desondanks kun je ook vetverlies ook realiseren zonder cardio. Dit doe je doormiddel van een calorie beperkend dieet.Cardio is op het gebied van vetverliezen geen must. Toch biedt cardiovasculaire training de nodige voordelen maar soms ook de nodige nadelen. Zie hier onder

Voordelen:

-       Maakt diëten makkelijker want je mag meer eten

-       Stimuleert de actieve stofwisseling

-       Verbeterd slaapkwaliteit

-       Verbeterd conditie

Nadelen

-       Maakt hongerig

-       Verhoogd je cortisol(stresshormoon)

-       Te veel cardio gaat vaak niet gepaard met spiermassa opbouw

Beste cardio oefeningen

Dus je wilt je nu gaan wagen aan de beste cardio oefeningen.Welke zijn dit? De oefeningen waarbij de grote spiergroepen het meeste betrokken zijn, leiden tot de grootste opname van zuurstof en zijn daarom van meer nut. Verder zijn de cardio oefeningen die je voordelen bieden bij andere sporten ook beter dan de oefeningen die deze voordelen niet bieden.

Wandelen

Wandelen is een cardio oefening die ook prima uit te voeren is, zonder te veel beperkingen. Omdat je cardio in je eigen tempo en lengte kunt uitvoeren is het prima toepasbaar voor beginnende sporters. Bij het wandelen verbrand je niet zoveel calorieën, omdat de intensiteit een stuk lager is, maar als je het tempo van het wandelen opvoert en een lange afstand aflegt kun je ook met wandelen aardig wat calorieën verbranden. Daarnaast is wandelen een stuk veiliger voor de knieën en voor blessures, indien je daar gevoelig voor bent.

 

Traplopen

In de sportschool of thuis: traplopen is een perfecte cardio oefening. De intensiteit van het traplopen komt met name vanwege het feit datje tegen de zwaartekracht werkt. Elke trede is weer een intensievere actie die je lichaam moet verzetten. 

 

Crosstrainer

De crosstrainer in de sportschool is een van de populairste cardio apparaten in de sportschool. Vaak is de elliptische crosstrainer geplaatste voor een tv-scherm en kun je onder het genot van je favoriete soap je cardio oefeningen afwerken.

Roeimachine

Eveneens populair in de sportschool is de roeimachine. De roeimachine, ook wel de roei-ergometer, is een cardio oefening waarbij je ook het bovenlichaam en onderlichaam kunt trainen. 

De vet verbrandingszone    

Om cardio effectiever te maken, is het idee ontstaan dat cardio verricht zou moeten worden op een lage intensiteit, wat doorgaans de ‘vet verbrandingszone’ wordt genoemd. Als je wilt afvallen is het een goed idee om dat lekker rustige tempo aan te houden. Je verbrandt dan het meeste vet, kunt dit het langste volhouden en hebt minder risico op blessures. Welk tempo je gaat laat je bepalen door je hartslag. Dit geeft namelijk aan wanneer je vet verbrandt.

De ideale vet verbranden hartslag ligt gemiddeld tussen de 70%-75% van je maximale hartslag. 

 

Heb je vragen over cardio of wil je meer weten. Stuur gerust een berichtje naar info@theconsumers.nl en wij helpen je graag verder!

 

 

 

 

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.