November 3, 2022

Eetpatronen en bewustwording

Een onderwerp wat wel toepasselijk is voor de aankomende december maand. Gaat deze keer over eetpatronen. Vandaag een pak koek of een zak snoep op hebben zou geen probleem moeten zijn. Zo lang je het maar bewust doet, ervan geniet en er geen schuldgevoel aan over houdt.

Dit geld voor de alledaagse dag, en ook voor jouw kerst en Nieuwjaars diner.

 

Ten eerste wat is een eetpatroon?

Een eetpatroon kun je eigenlijk geen dieet noemen, maar een soort leefregel. Een patroon in je dagelijks leven waaraan je je zoveel mogelijk probeert vast te houden omdat jij hier veel waarde aan hecht en dit daarom ook fijn vindt.        

 

Maar gaat dat pak koek automatisch, zit het je doelen in de weg en houd je er ook nog eens een slecht gevoel aan over? Dan wordt het wellicht tijd om jouw eetpatroon te veranderen.

 

De 5 factoren die jouw gedrag verklaren en/of versterken.

 

Mindset

Bij mindset gaat het over bewust zijn en onder bewust zijn.

Bewustzijn gaat over denken in beelden. Denk bijvoorbeeld aan je lievelingseten. Je hebt hier meteen een beeld van en mocht je op dit moment honger hebben dan is er een grote kans dat je het bewust pakt wanneer het binnen hand bereik ligt. Er is op dat moment een keuze.


Onder bewust
 zijn gaat meer over het doen. Dit gaat meer over gevoelens, gewoontes en herinneringen die je tot actie zetten. Als je het hebt over een gewoonte dan gaat het vaak over een ketting van handelingen die je achter elkaar kan uitvoeren.


Bij voornamelijk bewust worden van die gewoontes en patronen kan je veranderingen doorvoeren.

Voorbeeld: laatste stuk vlees in de pan. Telkens wordt het gepakt maar is dit vanuit een gewoonte en is dit bewust?

 

 

Gewoonteverandering

 

Allereerst wat is een gewoonte? Een gewoonte is een mechanisme dat zorgt het lichaam comfortabel blijft. Gewoontes maakt het maken van keuzes in het leven gemakkelijker en zijn shortcuts in het dagelijks leven. Een gewoonte kan stimulerend zijn maar kan ook nadelig zijn. Denk aan dagelijks sporten of dagelijks na een dag werken op de bank ploffen met een zak ships.

Ik heb het zojuist ook over die ketting van handelingen gehad wat staat voor de gewoonte. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

Komt thuis van werk -> pakt sporttas -> gaat sporten -> komt thuis -> gaat douchen -> maakt eten klaar. Iedereen heeft zo zijn eigen routines met stimulerende en nadelige schakels.

Nou waarom hebben we het over gewoontes. Je zou opeens het roer om kunnen gooien op wilskracht, maar wanneer je vanuit een gewoonte een nieuw voedingspatroon aanleert dan zal je merken dat dit veel gemakkelijker zal gaan.  

 

  

Ga bewust om met voeding

 

Hoe eet je

Ben je gehaast, plof je op de bank en eet je alles snel op of zit je aan tafel en eet je rustig aan? En dat rustig aan eten is stiekem best belangrijk. Door rustiger te eten leer je niet alleen meer te genieten van je eten. Bij trager eten bereik je je gevoel van verzadiging ook eerder. Je hebt namelijk een verzadigingshormoon genaamd leptine. Het honger hormoon greline zorgt voor honger en leptine stilt dat weer.

 

Hoeveel eet je

Is dat een normaal gevuld bord met een verhouding van groente vlees en rijst of aardappelen en schep je dan 2/3 keer op en pak je dat laatste stukje vlees. Hoe is die gewoonte en helpt die gewoonte jou of helpt die toch niet?

 

Wat eet je?

Hier gaat het voornamelijk over voorwaardige voeding of bewerkte voeding. Bij bewerkt eten hebben we het over koek, snoep, frisdrank, saus en bij voorwaardige voeding gaat het over groente fruit, granen, peulvruchten. De kunst is om voornamelijk voorwaardige producten te eten die je lekker vind en die veel terug te laten komen in je dagelijks leven.

 

 

 Hoe ga je om met jouw omgeving

 

Het gaat over triggers en sommige kun je vermeiden met sommige moet je leren omgaan.

Het gaat dan vaak over een sociale druk. Dit komt ook mede omdat bijna al het eten zo is gemaakt dat het onweerstaanbaar is. En ongezond eten bijna meer normaal is geworden dan gezond.

 

Triggers:

Plaats -> koffietafel om 10:15 met een extraatje
Gevoel -> eten uit bijvoorbeeld stress
Persoon -> Een partner die de gewoonte heeft om elke avond met een zak ships op de bank te gaan zitten. Dat kan niet stimulerend zijn. Dit is vaak een probleem omdat de ene één totaal ander doel heeft dan de ander.

Sociale situatie -> met een feest blijft het vaak niet bij een 1 of 2 drankjes

Gedachte -> Negatieve gedachtes (ik kan het niet) Door vervolgens te eten kom je vaak in een vicieuze cirkel

 

Wat deze triggers gemeen hebben is dat ze je in een oncomfortabele situatie kunnen dwingen. En de meest voor de hand liggende oplossing om je op je gemak te voelen is: Eten.

De kunst is om af en toe NEE te zeggen tegen deze oplossing.

 

Daarnaast kan een goede tip zijn om goed naar verpakkingen te kijken en je niet te laten misleiden door teksten als bijvoorbeeld nu 10% minder suiker. Ja als er bij voorhand al 100 suikerblokjes in zitten bij wijze van dan schiet je daar uiteindelijk ook niets mee op.

 

Hoe kom je terug uit tegenslagen? Of voorkomen van terugval.

Bij de meeste diëten denk aan een koolhydraat arm dieet of het heel de dag drinken van aloevera gaat het over het alles of niets principe. Dit is vaak meteen van de een op de andere dag, niet vanuit een gewoonte en gericht op een kortetermijndoelstelling

Een terug val hoeft daarnaast niet altijd negatief te zijn. Niet alles kan altijd goed gaan. Ook geeft je de mogelijkheid om uit te zoomen. Dit hoef je gelukkig ook niet altijd zelf te doen want bij The Consumers zoomen wij met jou mee uit om de situatie te bekijken.

Samen kijken we welke actie we gaan nemen om terug in die flow te komen. Vaak kijken we dan naar zaken als: Wat geeft je energie, hoe is je slaap ritme, hoe is je beweging, van welke triggers heb je last.

Kleine stappen maken en niet proberen alles of niets te doen.

Hoe moet je een slechte gewoonte in je eetpatroon doorbereken:

Maak hiervoor een simpel 3 stappen plannetje:

-       Wat is de gewoonte? > in de avond een zak chips op de bank.

-       Waarom heb je deze gewoonte? > komt dit door de honger of heb je zin in iets lekkers.

-       Doorbreek de gewoonte> extra groentes opscheppen tijdens avond eten of pak wat fruit op de bank als alternatief voor de chips. Ga buiten een rondje lopen dus zoekafleiding van de bank zodat je geen zin in chips zal hebben.

Wanneer je een gewoonte wilt doorbreken en opvullen met iets anders stel jezelf altijd de vraag, zou ik deze opvulling de komende 5 jaar vol kunnen houden of niet? Zo niet is de kans op falen heel erg groot en heb je kans op terugslag. Dus kijk altijd of je iets op de langere termijn kunt volhouden.

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.