January 13, 2022

Gedrag en gewoontes

Wat is het verschil tussen gedrag en gewoontes? En welke invloed hebben die twee op je training of eetschema? The Consumers zochten het voor je uit in deze blog!

Wat is gedrag? Er ontstaat veelal een discussie bij de definitie van het woord. Er is wel redelijke overeenstemming dat gedrag meerdere invalshoeken heeft en dat er meerdere gedragingen zijn.

 

Bewust VS onbewust

Bewust gedrag kenmerkt zich door vooraf bewuste keuzes te maken en daarna uit te voeren. Jij als sporter maakt bijvoorbeeld de keuze om vanaf dit moment af te gaan vallen omdat de zomervakantie eraan komt. Je zetvoor jezelf een doel (datum) en leeft daarnaar toe.

 Onbewust gedrag komt tot stand zonder daar over na te denken. Je merkt bijvoorbeeld dat het gewicht net iets te zwaar is, laat het gewicht vallen en doet een snelle stap achteruit.

 Als het om gedrag gaat dat onbewust wordt uitgevoerd, dan wordt er vaak gesproken van een gewoonte. Gewoontes zijn gedragingen die onbewust tot stand komen op basis van een impuls vanuit de omgeving. Je rijdt bijvoorbeeld op de linkerbaan, ziet een auto met hoge snelheid groter worden in je achteruitkijk spiegel en je stuurt naar rechts.

 Jouw eetgedrag speelt een belangrijke rol als het gaat om een gewoonte. Deze komen voornamelijk uit jouw verleden. Het kan bijvoorbeeld een gewoonte zijn om je bord altijd leeg te eten of sterker nog om juist tweekeer op te scheppen. Want je wordt er groot en sterk van. Het zit er vanuit vroeger uit ingeslepen.

 Om een dergelijke gewoonte te veranderen of te verbeteren is het van belang dat jij zelf realiseert waar je mee bezig bent en sterker nog, waar het mogelijk vandaan komt.

 

Waar komt de eetgewoonte voornamelijk vandaan?

In 1960 was voor bijna de helft van het aantal banen normale fysieke inspanning nodig. Tegenwoordig is bij slechts 20% van de banen gematigde fysieke inspanning nodig. De laatste 50 jaar is de benodigde energie tijdens het werk bij mannen en vrouwen respectievelijk gedaald met 140 kcal en124 kcal. De spieren van kantoormedewerkers zijn gemiddeld voor 67% tot 90% van de werkdag passief.

 

Vroeger was het van belang dat er genoeg gegeten werd om deze inspanning te kunnen leveren. Dat is in de huidige situatie zijn we onszelf meer aan het belonen dan dat we eten wat we nodig hebben. De 6boterhammen voor een kantoor medewerk(st)er in de middag is in de huidige situatie overbodig.

 

Kleine veranderingen die het verschil maken.

Het effect op de gezondheid wordt vergroot door in het dagelijkse leven meer te bewegen. Naast het aanmelden bij een sportschool is het aanleren van kleine gewoontes een juiste stap richting een gezondere leefstijl. Het gaat hier over gewoontes die nauwelijks moeite kosten. Neem bijvoorbeeld twee traptreden tegelijk, sta om het halfuur even op om te gaan staan indien je zittend werk hebt, loop naar de winkel om de hoek of organiseer een lunch of vergadering en doe dit lopend.

 

Motieven, motivatie en doelen.

Een motief is een stabiele factor die jou als sporter aanzet tot het vertonen van een specifiek gedrag. Motivatie is het actuele gedrag van een persoon dat tot stand komt door een combinatie van persoons- en omgevingsfactoren. Het doel is een gewenste uitkomst van het gedrag. Wat is het wat jij wilt bereiken? Wat is jouw motivatie daarachter? Vertel het ons!

 

Bron:   Middelkamp, P. J. C., Wassink, H.,Coumans, B., Ambaum, M., Wouters, R., Bom, O., & Wesselman, M. (2018).Opleiding Fitnesstrainer A. In Opleiding Fitnesstrainer A (pp. 16–19).Ede, Nederland: NL Actief

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.