October 1, 2021

Jojo effect

Het jojo-effect is een negatieve bijwerking van té snel, té veel afvallen. Kies de juiste begeleiding en voorkom gewichtsschommelingen.

Het jojo-effect

Weer aangekomen in gewicht nadat je bent afgevallen? Dit is het zogeheten jojo-effect.

Het jojo-effect is een negatieve bijwerking van té snel, té veel afvallen. Het jojo-effect komt bijvoorbeeld voor bij een crashdieet. Een crashdieet is amper calorieën opnemen en jezelf uithongeren om zo af te kunnen vallen. Jouw hersenen interpreteren dit dieet als een korte hongersnood. Niet erg gezond dus..

Crashing

Doordat jij een tijd heel erg weinig calorieën hebt ingenomen is het lichaam hier gewend aangeraakt. Jouw caloriebehoefte is omlaag gegaan en het metabolisme is totaal van slag. Ga jij vervolgens weer naar jouw oude eetgewoonte, dan wordt het verloren vet weer rap aangevuld.
Het verloren vet wordt, na zo’n crashdieet, sneller aangevuld door de overlevingsdrang die wij als mens ingebouwd hebben. Dit stamt uit onze oertijd.
Het lichaam bereidt zich voor op nog een periode waarin het weinig voeding binnen zal krijgen. Hierdoor gaat het lichaam zo effectief mogelijk om met het vet dat weer binnenkomt door het vet sneller op te slaan.

Je gaat weer aankomen omdat je verder gaat met de gewoonte waar je daarvoor aan gewend was geraakt. Weet je nog? Die gewoonte waardoor je dat crashdieet hebt gevolgd. Het enige wat je hebt gedaan is het testen van je eigen systeem.

Als je iets doet, doe het dan goed.

Ben je toch van plan om een crashdieet te volgen? Doe dit dan onder begeleiding. Zorg ervoor dat je weet wat je moet eten, zodra je uit zo’n dieet komt, en voorkom een terugval.

Wij bij The Consumers gaan liever voor een duurzame aanpak. Wij bieden jou de handvatten die jij nodig hebt voor het behalen van jouw doelen. Dit doen wij door te luisteren naar de behoeften van de member en te adviseren over gezondheid en de haalbaarheid van jouw doelen.

Kies jij er toch voor om een dieet te volgen? Dan staan wij achter jouw beslissing. Wij passen ons advies aan jouw behoeften aan! Van afvallen tot spiermassa opbouwen, van een gezonde leefstijl tot een goede conditie, wij helpen jou verder met het behalen van jouw doelen!

Wil jij meer blogs lezen van The Consumers? Klik dan hier!

Meer van onze
Blogs

Bekijk blogs

Maak jouw start aan een
fitter en gezonder leven

Plan een intake
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.